Syrop lawendowy i inne przetwory
Produkty niedostępne do 07/2025
(Oprócz poniżej wymienionych produktów czasami dostępne są:
mydła lawendowe, świeca sojowa o zapachu lawendy,
sok z czarnego bzu, naturalne żywe octy: lawendowy, malinowy lub śliwkowy.)
Polecany jako dodatek do napojów: lemoniada, herbata, kawa. Stosowany jako dodatek do deserów, ciast, naleśników i lodów. Do marynowania mięs i dodatek sosów do sałatek. Możliwości jest dużo!
Produkt bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Dostępne pojemności:
słoik 120ml -13zł | ................ | słoik 240ml -24zł |
- słoik 80ml (syrop w słoiczkach w tej pojemności polecany jest jako
podziękowanie dla gości weselnych itp., zamówienia realizujemy powyżej 20szt.)
Lawenda kulinarna - 10g (6zł) lub 20g (10zł)
Czysty susz lawendowy to kwiaty lawendy wąskolistnej, które po wysuszeniu oddzielane są od łodyżek.
To świetna baza do naparów i lemoniad ziołowych. Lawenda używana jest też w kuchni jako przyprawa. Picie lawendy wycisza, uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie. Pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz w prawidłowym trawieniu.
Kąpiel w lawendzie relaksuje, oczyszcza skórę, pomaga w stanach przeziębienia i bólach mięśniowych.
ZASTOSOWANIE: • napary do picia na ciepło, • baza do lemoniad, • napary kąpielowe, • jako przyprawa i dodatek w kuchni, • dekoracja zapachowa. |
---|
NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO: 1 łyżeczkę suszu lawendowego zalewamy gorącą wodą (ok.200ml). Parzymy pod przykryciem 5-10 minut. Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny i możemy posłodzić miodem.
NA ZIMNO: Orzeźwiająca lemoniada. 2 łyżki suszu zalewamy gorącą wodą (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu i mięte.
Herbatki - 20g (10zł)
1-2 łyżeczki suszu zalać gorącą wodą i parzyć 10-20 minut pod przykryciem.
Lawenda - jabłko i mięta | Lawenda z czarną porzeczką | Lawenda z lipą i maliną |
---|---|---|
Skład: suszone jabłko, lawenda 30%, mięta, melisa, trawa cytrynowa, płatki róży. |
Skład: suszony owoc czarnej porzeczki 38%, suszony kwiat lawendy 32%, suszony liść czarnej porzeczki 18%, mięta, płatki chabrów, płatki róży. |
Skład: kwiat lipy 39%, suszone owoce malin 30%, suszony kwiat lawendy 32%,suszone liście malin, płatki nagietka |
Powyższe herbatki i lawenda kulinarna dostępne również w szklanych fiolkach ok. 6g - 8g Świetne jako podziękowanie dla gości weselnych lub w zestawie dla ciebie lub bliskiej ci osoby. |
Mus malinowo-jeżynowy z nutką lawendy- 140g (14zł)
Skład: Maliny i jeżyny (w zmiennych proporcjach) 82%, cukier, lawenda 0,1%.
Produkt pasteryzowany.
Polecamy do deserów, pancakes, ciast, lodów, itp.
Większość roślin uprawianych jest w naszym gospodarstwie, ręcznie zbierane
i przetwarzane w kuchni gospodarstwa domowego.
Sprzedaż odbywa się w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego tylko z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
Przedstawiona oferta cenowa ma charakter informacyjny, nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego oraz nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych.
Komentarze